Baka bröd
Ikväll har Hugo och jag bakat bröd, två limpor. De blev jättegoda så jag tänkte bjuda på receptet. De innehåller även grovt bröd som är bra för kroppen och hälsan. Hoppas det ska smaka!
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
7 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
smula jästen - häll över en dl av vattnet - blanda - häll på resten av vattnet samt sirap och salt - rör om - tillsätt rågsikten och grahamsmjölet - knåda ihop - fortsätt hälla i vetemjölet pö om pö - när degen känns smidig delas den i två delar - knåda ut dessa till två limpor - lägg på plåt med bakpapper - sätt på ugnen, 200 grader, samtidigt som du stoppar in bröden på nedersta hacket - grädda därefter 32 minuter. KLART!
Detta är bröd som inte behöver jäsas och går därför väldigt snabbt. Passar bra om man, till exempel, vill ha nybakt bröd på lördagsmorgonen. Jättegott och även nyttigt!